nedeľa 26. apríla 2020

Čremošnianske pastorále

Hornoturčianske dediny Háj, Čremošné a Dolná Štubňa, ktoré tvorili spolu s Turčianskymi (Štubnianskymi) Teplicami takzvané hájske panstvo, stali sa po viacročných krutých bojoch vedených o ne početnými zemanmi konečne roku 1535 kremnickým majetkom. Tým zasvitla pre obyvateľov týchto dedín nová, priaznivejšia doba.

Niekdajší majitelia hájskeho panstva Hájskovci, ktorých rod vymrel koncom XV. stor., a po nich nasledujúci Michal Majthényi a Jur Záblatský boli všetci zemani a nakladali so svojimi poddanými práve tak ako iní vtedajší zemani. Dobrosrdečnejší z nich zaobchádzali s obyvateľstvom dosť ľudsky, zatvrdilí používali svoju panskú moc v plnej miere. No i jedni i druhí videli v tomto ľude iba svojich poddaných a nič viac. Podľa toho zaobchádzali s Hájanmi, Čremošňanmi a Dolnoštubňanmi mysliac, že poddanému stačí, keď nezhynie hladom a neskrehne zimou. Hájski páni boli úplne presiaknutí feudálnym duchom. Na svojom panstve boli neobmedzenými vladármi a ich poddaní boli iba živé stroje, povinné starať sa výlučne o pohodlie svojich pánov.

Na dnešný deň som sa veľmi tešil. V podstate od návratu z Rakúska. Cesta ma dnes povedie krásnym šesť a pol kilometrovým úsekom v zákutí Turca.
Najskôr presun do Turčianskych Teplíc. Na mimoúrovňovej križovatke vedúcej do centra mesta (a ku kúpeľom) beriem opačný smer - na obec Háj a Čremošné. Práve sem povedú moje "kroky". Dve zákruty a úchytkom prechádzam obec Háj. Pri ceste stojí Evanjelický kostol, pričom hlbšie v obci sa nachádza ešte rímskokatolícky kostol sv. Kozmu a Damiána. Z obce pochádza napríklad aj Karol Holuby, ktorý bol spolu Vilkom Šulekom popravený ako dobrovoľník slovenského povstania 1848. Janko Kráľ im venoval báseň Duma dvoch bratov.

Po ceste tretej triedy 2174 však pokračujem ďalej do údolia medzi kopce nazvané Strážna hora a Temný kút. Títo odvekí strážcovia hliadkujú pri bráne Čremošného. Obce, ktorá "píše" svoju históriu od roku 1340. Názov Čremošné je odvodený od stromu čremcha.

Obec založili na zákupnom práve na odlesnenom území bučiny a smrečiny, na ktorom sa v 13. a 14. storočí nachádzali bane na zlato. Na toto územie hájskeho panstva v tom čase prišli nemeckí kolonizátori, pochádzajúci z baníckeho mesta Kremnice. Po prvý raz je obec písomne doložená v darovacej listine Karola Roberta z roku 1340 pod názvom "Polun". S Kremnicou a s búrlivou históriou banských miest ju spája mnohé, viď. spis Dejiny banských miest v čase povstania Františka Rákóczyho II. (1703* — 1711) od Pavla Križka.

Vývin názvu obce
1340 – Polun (Poľana) - prvá písomná zmienka
1398 – Chermozna
1773 – Cseremosne, Cžremossne
1786 – Cscheremóschne, Čsremossne
1808 – Cseremosne, Cžremossné
1863 – Csremosnó
1873 – Cseremosno
1877 – Csremosno
1882 – Csremosnó
1907 – Csremosno
1913 – Turócmeggyes
1920 – Čriemošno, Čeremošné
1927 – Čremošné

Prejazd Čremošným môže v návštevníkovi vyvolať pocit, že cesta čoskoro skončí u niekoho vo dvore. Netreba sa však nechať odradiť a stále sa treba držať hlavnej. Cesta 2174 sa stáča cez obec, postupne sa zužuje, prechádza poza domy a vyvádza ma až na vŕšok, z ktorého sa mi naskytne rýdzo slovenský pohľad. Lúky, vŕšky, hory a kopce, ohrady a ovečky. Nebyť elektrických stĺpov ocitol by som sa nazad na prelome 17. a 18. storočia. Zastavujem, vypínam a nasávam minulosť.

Po chvíli sa vydávam ďalej. Cesta 2174 pokračuje ďalšie 2 kilometre okolo salaša až ku Žarnovickej doline. Tu sa pripája na cestu I/14 smerom na sedlo Malý Šturec (890 m), ale to je už iné jazdenie.


Od: moje

Od: moje

Rok 1703 si určite zaslúži pozornosť:
  • Juraj Jánošík má 15 rokov, za tri roky vstúpi do kuruckých radov
  • František II. Rákoci vydáva manifest „Recrudescunt inclytae gentis Hungariae vulnera“, ktorým oslobodzuje poddaných bojujúcich pod jeho velením od feudálnych povinností
  • Peter Veľký zakladá Petrohrad
  • švédsky astronóm a fyzik, autor Celsiovej stupnice, Anders Celsius, má 2 roky
  • narodil sa Muhammad ibn cAbd al-Wahháb, zakladateľ Wahhábizmu, ktorým sa dnes napríklad riadi Islamský štát
  • 46 zo 47 roninov z Akó dostalo pokyn, aby spáchali seppuku
  • Ladislav Očkaj má svadbu s Ilonou Tisovou, nachádza sa v Uhorsku a pripája sa k jazdeckému oddielu Františka II. Rákociho, ktorý ozbrojene vystúpil proti vládnucej dynastii Habsburgovcov
  • o 53 rokov sa narodí Mozart
  • Voltaire má 9 rokov, Diderot ešte nie je na svete
  • vo Francúzsku vládne Ľudovít XIV.
  • baroko skončilo a na scénu nastupuje rokoko
  • v Bastille zomiera Muž so železnou maskou
  • Jan Amos Komenský zomrel pred 33 rokmi v Amsterdame
  • je tomu rok čo Matsuo Bashō-ovi najväčšiemu majstrovi haiku vyšla zbierka Oku no Hosomichi 奥の細道
  • Johnathanovi Swiftovi vycházda druhá časť Gulliverových ciest nazvaná Cesta do Brobdingnagu
  • za 6 rokov Bartolomeo Cristofori vyrobí prvý klavír
  • Ján Simonides má 55 rokov a pôsobí ako superintendant v Banskej Bystrici

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára