sobota 21. novembra 2020

Pani jazera a jej kormorány

Jitro letní obráží své zoře na blankytných vodách Katrinu; ranní větřík lahodný a tichý tu listím zachvívá, tu líbá jezero, a jezero zradostněné, jak bázlivá dívka v mírném drkotá plesu; stínové hor leží na lůně jeho v pochybném šeru, jako štěstí čekané v oku obraznosti. Lilie vodní vztyčují proti zásvitu dnovému stříbrné kalíšky. Probuzená srna vyvodí plod svůj v orošenou paseku. Mizí s vrchů šeré mlhy a jeví se jiskrami osutá bystřina. Skřivánek v oblaky se hříže tone v radovánkách; kos a kropenatý drozd hvízdá z roštin a kapradin pozdravení jitřní, a v odpověď hrdlička vrká mír, poklid a lásku. 

Dnes sa prekvapivo nepohnem z miesta. 

Chcel by som si len v skratke uchovať úžasné miesto, kde je možné si skutočne oddýchnuť. Neďaleko Levíc, hneď pri rieke Hron v dedinke Sanctus Georgius (1276*) sa nachádza kemp Vodník. A práve tu, v kempe určenom prevažne vodákom, je mimo sezónu doslova božský pokoj.

Vysoké topole a brezy sa ťahajú až k oblohe a len ticho prítomnosti je jemne dotvárané údermi padajúcich listov. Z brehu sa pozerám na malé jazero, ktorého hladinu čas od času naruší ryba chytajúca drobný hmyz. Topole sú od hladiny oddelené útesom. Jeho stena je doplnená dutinami, ktoré vytvorili snáď rybáriky riečne.

Od: moje

Na druhej strane jazera v korunách stromov sedí dvojica kormoránov veľkých. Sledujú pokojnú hladinu jazera a čas od času sa na ňu vrhnú, aby ulovili rybu. Tvory sú to naskutku zaujímavé. Zjavom kačice kombinovanej s dravcom nepôsobia dravo, sú to však silné predátory.

Od: moje

Skôr než padol večer. skôr než noc zahalila jazero do tmy a ticha, len aby mohla predviesť smogom neudusenú hviezdokopu, sa zjavila pani jazera. Kormorány sklonili svoje dlhé krky a ryby sa bez bázne vynorili z tmavých hĺbok, len aby ju mohli pozdraviť. Na malú chvíľu aj topole prestali zhadzovať lístie. A preto pútnik, ak sa tam niekedy vydáš. Tam, na to miesto s jazerom, tak neruš jeho pokoj a keď príde pani jazera, tak skloň svoju hlavu, aby si ju pozdravil.

Od: moje


Tentokrát sa nebudem vracať k histórii, pretože pani jazera je tu mimo náš priestor a čas.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára